Vilka lag orkar mest?

Hur ser träningskulturen ut bland SHL-lagen? Och hur ska man veta det?

”Vi har tränat hårdare än nånsin”, ”I år är kravbilden riktigt hög” och ”Vi ska vara ett skridskostarkt lag som är jobbiga att möta” har ni hört till leda genom åren. Men vad är verkligheten? För att ta reda på det så fick jag lite inspiration av min gamle vän Mathias Nilimaa i Skellefteå – vi föll tillbaka litet till det vi höll på med för 25 år sedan – vrida och vända på varenda detalj inom spelet ishockey.

OK – de lag som tar fler poäng andra halvan av säsongen än den första – de måste väl vara vältränade? Ett väldigt skickligt lag kan ju vara sämre tränade och ändå vinna matcher – men mäter man mot sig själv, sina sista mot första 26 matcher av grundserien – så blir det rimligen mer av hur vältränat ditt lag är.

Det finns felkällor på allt – till exempel lag som värvar under säsong och stärker sitt lag efter att ha börjat dåligt år från år blir väl alltid bättre andra halvan? Kanske också efter att de bytt tränare. Och de som redan leder serien klart kanske går på halvfart en bit in i serien och tränar istället hårt för att toppa formen inför slutspelet.

Så, i vanlig ordning, för att få ett bättre utfall med litet färre felkällor så kollade jag inte bara på en säsong – utan de tio senaste. Då borde det jämna ut sig en del.

Här är tabellen ”första halvan mot andra halvan” av säsongen, mätt i procent. Om ett lag tog 36 poäng på de första 26 matcherna och sedan 36 till på de sista 26 så blir det jämnt skägg – 100%. Men om det bara tog 18 poäng under den sista halvan så blir procenten bara 50. Orken räckte inte alls. De borde ju ha fått till sitt spelsystem så här långt in på säsongen så träningen måste ha stor del. Och med tio säsonger blir det mindre felkällor. Siffra över 100% innebär bättre andra halva än första. Lägre än 100 – sämre andra halva.

Notera dock att vissa lag inte varit med i SHL så många av de tio senaste säsongerna. Därför har jag delat upp tabellen bland de lag som har fem säsonger eller fler som blir en bättre tabell över tid. Men jag vill ändå ha med alla lag som spelat i SHL, så de med fyra eller färre får en egen tabell.

Södertälje som toppar totalt har till exempel bara en säsong. Och trots att de alltså åkte ur så gjorde de en riktigt bra andra halva av den säsongen. Men det räckte inte.

Man kan konstatera att det inte är så stor skillnad mellan lagen. Elva av fjorton klubbar ligger inom några få procentenheter. Slutsatsen är att de flesta lagen är vältränade, eller åtminstone lika tränade, nuförtiden. Rögle sticker dock ut som ensam vinnare. De är ju riktigt bra nu de sista åren och tidigare hade de några säsonger där de inledde riktigt skralt. Närmast efter kommer Växjö och Linköping även om det är jämnt nedåt. Växjö, erkänt duktiga på att förstärka laget under säsongen är väl föga överraskande och Linköping har ju också svajat lite i inledningen de senaste åren. Men eftersom det är tio års mätning så får vi nog säga att laget generellt har varit ganska vältränat.

Själv trodde jag väl att Skellefteå och Frölunda skulle komma högre upp. De har ju varit framgångsrika under de tio senaste åren. Men det är nog så att de startat relativt starkt och sedan lagt in extra hård träning under säsong inför slutspelet. Därav lite sämre resultat andra halvan – trots relativa framgångar i SM-slutspelet. Men det är faktiskt bara två lag över tid som har lägre än 100%. Det beror till stor del på att även de vinner matcher mot de nya lagen i den andra tabellen. Lag med färre säsonger, nykomlingar med mindre erfarenhet och vana från att spela kontinuerligt i SHL, där ligger majoriteten under 100%.

Nykomlingarna Oskarshamn, Timrå och Karlskrona hamnar i botten. Det ser jag mer som ett bevis att metoden fungerar. De har massor av allsvenska spelare i sina SHL-trupper och det är inte konstigt om de inte orkar hålla upp hela säsongen. Det tar flera år att nå dit med både erfarenhet, fysik och att mentalt orka hålla fokus vecka ut och vecka in.

Det är en egen erfarenhet vi i Linköping fick med oss 1999 när vi gick upp första gången. Skillnaden mot Hockeyallsvenskan. Redan då var det så att om inte laget var absolut fokuserat och på topp så förlorade man. I allsvenskan kunde man ha sämre perioder, förlora någon match men lätt komma upp på spåret och även vinna matcher utan att förta sig. Medan det i SHL måste vara fullt fokus i över 50 omgångar. Vi märkte också att de rutinerade lagen var mycket bättre på att stänga matcher och nästan spara energi i ledning.

Den lärdomen kan vara bra för nästa års nykomlingar i SHL att ta med sig. Hur ska vi lägga upp träningen för att snabbt komma upp och matcha de etablerade lagen? Sammanställningen visar tydligt att det är dessa lag som har svårast andra halvan av säsongen.

Brynäs är dock allra sämst. Det är flera år i rad som de dykt ned ordentligt mot slutet. Och på sista plats sett över tio säsonger. Här kanske man ska se över och göra en benchmark över träningsmetoderna och inställningen över sommaren…

För att nästa höst säga ”vi har tränat hårdare än någonsin….”

Tabell: Vältränade lag eller lag som justerat bäst under säsong.

Det står omgång 1-26 och 27-52 i rubrikerna. Men fram till 2014/15 spelades 55 omgångar i SHL och de säsongerna har jag brutit efter 27 omgångar så del 2 av säsongen omfattar omg 28-55.

Lämna en kommentar